Řada dalších ocenění pro piva ze Svijan

Svijany, 4. listopadu 2021 – Podzimní žeň cen pro piva ze Svijan tento týden dovršil třináctý ročník soutěže Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA. Cenu za kvalitní český výrobek v ní získala čtyři přihlášená svijanská piva s recepturou sládka Petra Menšíka ─ prémiový ležák "450", nový ležák Šlik, sezónní silné pivo DUX a také míchaný nápoj z nealkoholického piva Svijanský Vozka Černý rybíz a limetka. Již v září zabodovala svijanská piva na Žatecké Dočesné a prestižní budějovické Zlaté pivní pečeti, v říjnu pak na soutěži silných piv CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku.

Petr Menšík s cenami Česká chuťovkaZnačku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA uděluje vždy na podzim hodnotitelská komise nezávislých odborníků. Nejdůležitějšími kritérii, která musí každý přihlášený výrobek splňovat, jsou jeho vynikající chuťové parametry a vysoká kvalita. Současně se musí jednat o výrobek prokazatelně českého původu.

 

Ocenění pro silná piva ze Svijan na CEREVISIA SPECIALIS

Pět různých ocenění Svijany získaly v konkurenci 55 různých piv z produkce třinácti pivovarů při dvanáctém ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv z domácí české produkce CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku 2020. Největší výrobce silných piv pro český trh si z ní odnesl zlato v kategorii světlá silná piva za Svijanskou 20 a stříbro pro Svijanského Barona 15 % a sezónní silné pivo DUX. V kategorii tmavých a polotmavých piv se jako již tradičně na stupních vítězů umístila Svijanská Kněžna 13 %. V kategorii míchaných ochucených piv (alkoholická i nealkoholická) zvítězil Svijanský Vozka Yuzu a Bergamot, který si odnesl i respektovanou cenu poroty za nejvyšší počet nominací. Celkem byl na cenu navržen šestnáctkrát z toho desetkrát na první místo.

Čtyři ceny na Zlaté pivní pečeti

Ocenění Zlatá pivní pečeť, udělované v rámci pivovarnické přehlídky International Beer Festival Budweis, je jednou z nejprestižnějších českých pivovarnických cen. Letos se soutěže zúčastnilo 180 pivovarů, které do celkem 36 pivovarnických kategorií přihlásily 1080 výrobků. Při expertních degustacích za účasti odborníků v oblasti pivovarnictví, potravinářství a certifikace kvality si v kategorii Silné světlé pivo vydobyl zlato DUX. Svijanská Kněžna 13 % získala bronz v kategorii Silné tmavé pivo, Svijanská 20 stříbro v kategorii Extra silné pivo. Další zlato si Svijany odnesly za míchaný nápoj Svijanský Vozka Yuzu a Bergamot v kategorii Ochucená piva.  

 

Žatecká Dočesná: jednou zlato, třikrát stříbro

Dočesná v Žatci, slavnost chmele a piva, je vrcholnou akcí královského města založeného v roce 1004. Vznikla původně jako oslava dočesání posledního chmelového štoku a tradičně se koná první týden v září. Letos do odborných degustací v rámci Dočesné přihlásilo jedenáct pivovarů celkem 88 piv. Svijanská piva si z nich odnesla celkem pět cen: zlato pro Svijanského Knížete 13 % v kategorii Silné pivo světlé, stříbro
pro Svijanskou Desítku 10 %, Svijanský Máz 11 % a Svijanskou Kněžnu v kategoriích Světlé výčepní pivo, Světlý ležák a Silné pivo tmavé, a konečně také bronz pro Svijanského Barona 15 % Silné pivo světlé.

„Spíše než názory odborných degustátorů je pro nás rozhodující hodnocení spotřebitelů a fanoušků našeho piva, na tom se nic nemění. Ale každé ocenění naší práce nám samozřejmě dělá radost
a pozitivní reakce zkušených hodnotitelů nás utvrzuje v tom, že naše pivo vaříme dobře a že tradiční výrobní postupy, kterým jako jeden z mála větších českých pivovarů zůstáváme věrní, mají dnes
i do budoucna smysl,“
řekl svijanský sládek Petr Menšík, který se loni stal desátým nositelem čestného titulu Rytíř české chuti. Titul se uděluje významným potravinářským osobnostem z řad manažerů firem, technologů a tvořivých potravinářských odborníků, které se dlouholetou prací v některém z potravinářských oborů mimořádně zasloužily o výbornou pověst českých potravin.

 

Vyhlášení cen Česká chuťovka v Senátu

 

Oceněná svijanská piva:

Svijanská Desítka 10 % - poctivá desítka se stupňovitostí přes deset procent vyráběná tradiční technologií s kvašením ve spilce.

Svijanský Máz 11 % - svijanská klasika a nejprodávanější svijanské pivo jak v točené, tak lahvové variantě. Pivovar je vyrábí již od roku 1998, kdy na českém trhu rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy „na žízeň“ a silnějšími dvanáctkami - ležáky.

Svijanská Kněžna 13 % se vyrábí z vybraných speciálních sladů, které jí dodávají specifickou kávově-karamelovou chuť. Ve Svijanech se vaří od roku 1999. Výborně se hodí k dobrému jídlu
a mimořádnou oblibu si získala jako součást řezaného piva s kterýmkoli jiným pivem ze Svijan
– různými kombinacemi lze dosáhnout rozličné chutě, vůně a stupňovitosti.

Svijanský Kníže 13 % - silnější sváteční pivo, vyráběné tak, aby ještě více vynikly chutě a vůně typické pro ležáky. Pivovar je vyrábí nejdéle ze všech silných piv – již od poloviny devadesátých let – a je také nejoblíbenější: tvoří téměř polovinu celkového výstavu silných piv ve Svijanech. Vyznačuje se příjemně hořkou a plnou chutí.

Svijanský Baron 15 % - silné pivo se vyrábí jako ležák, který si ovšem ve sklepě poleží až tři měsíce. Obsahuje 6,5 % alkoholu, ale při prvním napití tak vůbec nepůsobí: nemá ani nadměrně sladkou nebo dominantní alkoholovou notu. Stejně jako všechna ostatní silná svijanská piva není pasterovaný.

Dux 13 % - hutné silné pivo s výraznou jantarovou barvou a 5,5 procenty alkoholu. Vaří se jen jednou do roka pro zářijové Dny českého piva.

Svijany 20 % - limitovaná edice unikátní Svijanské Dvacítky s 20 % extraktu původní mladiny poprvé uvařená pro oslavu dvaceti let samostatnosti pivovaru. V podstatě se jedná o „single malt“ pivo a pro jeho výrobu se používá nejlepší slad z jediné šarže z malé řemeslné humnové sladovny
a tradiční chmel z vlastních chmelnic pivovaru. Jeho hořkost je velmi jemná a dobře sladěná s mohutnou plností tvořenou větším množstvím nezkvasitelných sladových cukrů a vysokým obsahem alkoholu.

Svijanský Vozka Černý rybíz a limetka - výsledek spojení nealkoholického piva Svijanský Vozka
a přírodní limonády z černého rybízu nabízí rychlé osvěžení třeba při sportu nebo pří jízdě vozem.

Svijanský Vozka Yuzu a Bergamot - kombinace Svijanského Vozky a přírodní limonády z exotického citrusu yuzu, oblíbeného zejména v Japonsku.

 Svijanský BaronSvijanská DvacítkaSvijanský Vozka Yuzu a bergamotSvijanská Kněžna v půllitrové plechovce

*****

 Pivovar Svijany je jedním z největších pivovarů v českých rukou a největším českým výrobcem zachovávajícím tradiční způsob kvašení piva. Celkem vyrábí 15 různých piv a dva míchané nápoje z nealkoholického piva a ovocné šťávy. Zakládá si na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutového způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobého zrání piva v ležáckých sklepích. Všechna jeho klasická, nepasterovaná česká piva doprovází dlouhý seznam různých cen. Během letošního roku si již odnesla ocenění například z mezinárodních Meininger’s International Craft Beer Award nebo World Beer Awards (viz tabulka). Inovativní ekologický TopClip šestipack Svijanského Mázu 11 % byl navíc vyhodnocen jako Obal roku na Kongresu Obalko 2021.

Pivovar Svijany je s odstupem největším výrobcem speciálních - podle nové legislativy silných - piv pro český trh: již tradičně pokrývá podle statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven zhruba pětinu celkové domácí poptávky po silných pivech.