PÉČE O PIVO

 

 PRÁCE SE SUDY

Sudy skladujte v suchém, chladném prostředí bez slunečního svitu. Ideální teplota skladování je 7 až 13°C. Před naražením necháme sudy alespoň dva dny nebo minimálně dvě hodiny odpočívat aby pivo při čepování nebylo rozbité a nepěnilo.

Před naražením utřete čistým hadříkem hrdlo sudu i naražecí adaptér.

 

PRŮZRAČNÉ SKLO

 Sklo musí být vždy dokonale čisté, mokré a ideálně předchlazené. Ostřikem musíme vytvořit dokonalou pivní lázeň, po které nám bude pivo do sklenice krásně klouzat. Ostřikem se zároveň sklenice ochladí což je pro chuť a výslednou kvalitu piva také důležité.

Nejlepších výsledů dosahuje při čistění mechanická myčka (spulboy). Myčku udržujte v čistotě a pravidelně ji sanitujte.

Používejte pouze roztoky určené k mytí sklenic (například Šenkýřka). Vyhněte se saponátům a jiným prostředkům s leštidly.

Špatná vodní lázeň na fotografii vlevo 

Dobrá vodní lázeň na fotografii vpravo

  

 Pivní sklenice je dobré si předmýt houbičkou a studenou vodou, kdy se zbavíme nečistoty a mastnoty u hrdla půllitru. Bez použití saponátů.

 

JAK SPRÁVNĚ ČEPOVAT

 Na hladinku se stranovým kohoutem (nostalgie)

- Srovnáme si pěnu (odpustíme malé množství pěny do odkapávače). Tato pěna může být zoxidovaná, teplá a pivo nemusí být 100%

 

 

- Rozčepujeme pivo pod úhlem 45° nejdříve pěnou po skle, tím se vytvoří na dně malé množství pěny, následně kohout razantně otevřeme

- Otevřeme kohout a čepujeme pivo

-  S přibývajícím množstvím piva sklenici postupně rovnáme do vodorovné polohy a spolu s pivem pomalu vytahujeme

- Kohout razantně zavřeme

- Hubici kohoutu máme po celou dobu pod pivní pěnou, ta zamezí oxidaci piva vzduchem

- Čepujeme vždy po skle

- Pokud je potřeba pivo dočepovat, vnoříme hubici do pivní pěny a pivo dočepujeme

- Pivo dáme stranou a nenecháme do něho skapávat pivo z kohoutu


Rozčepujeme pivo, kohout pod pěnou, držíme úhel 45° a čepujeme po skle

 

 Dočepujeme pivo, kohout stále pod pěnou, v této fázi kohout razantně zavřeme

 

Po akci 

- Jakmile dopijeme sud nebo naše sešlost skončí > odrazíme sud

- Naražečku nasadíme na sanitační adaptér nebo sanitační soudek a všechno pivo co zbylo v pivním vedení vyženeme čistou vodou

(Proplachujeme zhruba dvojnásobným množstvím vody než zbylo piva ve trubkách) 

- Naražečku otřeme čistým hadříkem

- Připravíme si pivní vedení na čisté místo pro další akci 

- Vypneme bombu s tlačným plynem (vypneme kompresor)

 

Správný tlak dělá správnou chuť 

Jedním z důvodů, proč vám čerstvě natočené pivo tak chutná, je jeho říz. Ten tvoří především oxid uhličitý,
který se v pivu samovolně rozpouští při dokvašování. Aby si pivo říz uchovalo, musí být správně natlakované.
Pro nejlepší chuť a konzistenci piva je ideální směsný hnací plyn N2 a CO2 v poměru 80:20, případně
50:50. Kompresor by naopak měl být na seznamu zakázaných praktik. Pivo při jeho použití rychleji
stárne a kazí se jeho chuť a vůně.

 

STYLY ČEPOVÁNÍ