Recepty s pivem

Pivem inspirované dobroty: 5 receptů, ve kterých hraje pivo hlavní roli

Pivo je nejen osvěžující nápoj, ale i skvělá ingredience, která dokáže dodat pokrmům hloubku, aroma a nezaměnitelnou chuť. Hodí se do sladkých dezertů, sýrů, pomazánek, masa i pečiva. Připravili jsme pro vás 5 receptů, kde pivo hraje hlavní roli – a které si můžete snadno připravit doma. 

1. Čokoládový koláč s černým pivem

Suroviny – těsto:

  • 200 g másla

  • 150 g hořké čokolády (nalámané)

  • 300 ml tmavého piva

  • 4 vejce

  • 500 g jemného světle hnědého cukru

  • 340 g hladké mouky

Suroviny – poleva:

  • 400 g smetanového sýra (Žervé, Lučina, Philadelphia…)

  • 25 ml tmavého piva typu stout

  • 200 g moučkového cukru

  • Hořká nebo mléčná čokoláda na ozdobení

Postup:

  1. Máslo, čokoládu a pivo dejte do žáruvzdorné mísy a rozpusťte nad vodní lázní. Promíchejte, zchlaďte.

  2. Předehřejte troubu na 150 °C a formu vyložte pečicím papírem.

  3. Do čokoládové směsi zašlehejte vejce, cukr a vmíchejte mouku s kypřicím práškem.

  4. Pečte asi 60 minut. Nechte vychladnout.

  5. Na polevu vyšlehejte smetanový sýr, pivo a moučkový cukr. Potřete koláč, ozdobte čokoládou.

2. Bavorská pivní pomazánka Obazda

Suroviny:

  • 250 g vláčného sýra s bílou plísní (částečně lze nahradit pivním sýrem)

  • 1 lžíce změklého másla

  • 100 g smetanového sýra

  • 1 menší cibule (nadrobno)

  • 4 lžíce světlého piva

  • Mletá sladká paprika

  • Drcený kmín

  • Sůl, pepř

  • Pažitka na ozdobení

Postup:

  1. Plísňový sýr rozetřete vidličkou, přidejte máslo, smetanový sýr a cibuli.

  2. Osolte, opepřete, dochuťte paprikou a kmínem.

  3. Vmíchejte pivo, aby pomazánka získala vláčnost a typickou chuť.

  4. Podávejte s chlebem nebo preclíky, posypané pažitkou.

3. Vepřové plátky na pivu

Suroviny:

  • 300 g vepřových plátků

  • 1 palička česneku

  • 3 cibule

  • 5 lžic hořčice

  • 1 dl piva

  • 1 hrnek kečupu

  • 2 mrkve

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • Sůl, bobkový list, nové koření

  • Máslo na vymazání pekáčku

Postup:

  1. Plátky masa naklepejte, osolte. Smíchejte hořčici s polovinou utřeného česneku.

  2. Kečup promíchejte se sójovou omáčkou a pivem.

  3. Mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli a česnek na kousky.

  4. Pekáček vymažte máslem, vložte cibuli, česnek, mrkev a koření.

  5. Plátky masa potřete hořčicovou směsí, naskládejte na zeleninu a zalijte kečupovou směsí.

  6. Pečte na 180 °C asi 50–60 minut, po 20 minutách promíchejte.

  7. Podávejte s bramborovou kaší nebo pečivem.

4. Domácí pivní sýr

Suroviny:

  • 500 g měkkého tvarohu

  • ½ lžičky mleté pálivé papriky

  • 1 lžička mleté sladké papriky

  • ½ lžičky pepře

  • ½ lžičky mletého kmínu

  • 200 ml světlého piva

  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Tvaroh rozmačkejte vidličkou, vmíchejte sůl a koření.

  2. Zalijte pivem a promíchejte.

  3. Přendejte do uzavíratelné nádoby a nechte zrát 5 dní při pokojové teplotě.

  4. Podávejte s chlebem, hořčicí, cibulkou a vychlazeným pivem.

5. Kváskový chléb s černým pivem

Suroviny:

  • 400 g mouky (½ pšeničné hladké, ½ špaldové)

  • 330 ml černého piva

  • cca 120 g žitného kvásku

  • 1 lžička soli

  • 75 g rozinek

  • 75 g lískových oříšků

Postup:

  1. Oživte kvásek (přidejte mouku, vodu, nechte 4 hodiny kvasit). Odeberte 120 g, zbytek vraťte do lednice.

  2. Mouku, pivo a rozinky promíchejte, nechte 30 minut odpočívat.

  3. Přidejte kvásek, sůl, hněťte do pružného těsta, vmíchejte oříšky.

  4. Nechte kynout 4–5 hodin, každou hodinu těsto přeložte.

  5. Poté nechte kynout 12 hodin v chladu.

  6. Vložte do formy, nechte hodinu kynout při teple.

  7. Pečte 10 minut na 250 °C s párou, pak 30 minut na 230 °C.

  8. Nechte vychladnout na mřížce.

Každý z těchto receptů propojuje tradiční chuť piva s kreativním vařením, ať už sáhnete po tmavém stoutovi nebo po lehkém světlém ležáku. Vyzkoušejte je a objevte nové možnosti, jak si vychutnat pivo nejen ve sklenici, ale i na talíři.

 

Jste starší 18 let?

Obsah této stránky je vhodný pro osoby starší 18 let.

 

Tato stránka používá cookies.
Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies.