Pivem inspirované dobroty: 5 receptů, ve kterých hraje pivo hlavní roli
Pivo je nejen osvěžující nápoj, ale i skvělá ingredience, která dokáže dodat pokrmům hloubku, aroma a nezaměnitelnou chuť. Hodí se do sladkých dezertů, sýrů, pomazánek, masa i pečiva. Připravili jsme pro vás 5 receptů, kde pivo hraje hlavní roli – a které si můžete snadno připravit doma.
1. Čokoládový koláč s černým pivem
Suroviny – těsto:
- 200 g másla
- 150 g hořké čokolády (nalámané)
- 300 ml tmavého piva
- 4 vejce
- 500 g jemného světle hnědého cukru
- 340 g hladké mouky
Suroviny – poleva:
- 400 g smetanového sýra (Žervé, Lučina, Philadelphia…)
- 25 ml tmavého piva typu stout
- 200 g moučkového cukru
- Hořká nebo mléčná čokoláda na ozdobení
Postup:
- Máslo, čokoládu a pivo dejte do žáruvzdorné mísy a rozpusťte nad vodní lázní. Promíchejte, zchlaďte.
- Předehřejte troubu na 150 °C a formu vyložte pečicím papírem.
- Do čokoládové směsi zašlehejte vejce, cukr a vmíchejte mouku s kypřicím práškem.
- Pečte asi 60 minut. Nechte vychladnout.
- Na polevu vyšlehejte smetanový sýr, pivo a moučkový cukr. Potřete koláč, ozdobte čokoládou.
2. Bavorská pivní pomazánka Obazda
Suroviny:
- 250 g vláčného sýra s bílou plísní (částečně lze nahradit pivním sýrem)
- 1 lžíce změklého másla
- 100 g smetanového sýra
- 1 menší cibule (nadrobno)
- 4 lžíce světlého piva
- Mletá sladká paprika
- Drcený kmín
- Sůl, pepř
- Pažitka na ozdobení
Postup:
- Plísňový sýr rozetřete vidličkou, přidejte máslo, smetanový sýr a cibuli.
- Osolte, opepřete, dochuťte paprikou a kmínem.
- Vmíchejte pivo, aby pomazánka získala vláčnost a typickou chuť.
- Podávejte s chlebem nebo preclíky, posypané pažitkou.
3. Vepřové plátky na pivu
Suroviny:
- 300 g vepřových plátků
- 1 palička česneku
- 3 cibule
- 5 lžic hořčice
- 1 dl piva
- 1 hrnek kečupu
- 2 mrkve
- 2 lžíce sójové omáčky
- Sůl, bobkový list, nové koření
- Máslo na vymazání pekáčku
Postup:
- Plátky masa naklepejte, osolte. Smíchejte hořčici s polovinou utřeného česneku.
- Kečup promíchejte se sójovou omáčkou a pivem.
- Mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli a česnek na kousky.
- Pekáček vymažte máslem, vložte cibuli, česnek, mrkev a koření.
- Plátky masa potřete hořčicovou směsí, naskládejte na zeleninu a zalijte kečupovou směsí.
- Pečte na 180 °C asi 50–60 minut, po 20 minutách promíchejte.
- Podávejte s bramborovou kaší nebo pečivem.
4. Domácí pivní sýr
Suroviny:
- 500 g měkkého tvarohu
- ½ lžičky mleté pálivé papriky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky mletého kmínu
- 200 ml světlého piva
- 1 lžička soli
Postup:
- Tvaroh rozmačkejte vidličkou, vmíchejte sůl a koření.
- Zalijte pivem a promíchejte.
- Přendejte do uzavíratelné nádoby a nechte zrát 5 dní při pokojové teplotě.
- Podávejte s chlebem, hořčicí, cibulkou a vychlazeným pivem.
5. Kváskový chléb s černým pivem
Suroviny:
- 400 g mouky (½ pšeničné hladké, ½ špaldové)
- 330 ml černého piva
- cca 120 g žitného kvásku
- 1 lžička soli
- 75 g rozinek
- 75 g lískových oříšků
Postup:
- Oživte kvásek (přidejte mouku, vodu, nechte 4 hodiny kvasit). Odeberte 120 g, zbytek vraťte do lednice.
- Mouku, pivo a rozinky promíchejte, nechte 30 minut odpočívat.
- Přidejte kvásek, sůl, hněťte do pružného těsta, vmíchejte oříšky.
- Nechte kynout 4–5 hodin, každou hodinu těsto přeložte.
- Poté nechte kynout 12 hodin v chladu.
- Vložte do formy, nechte hodinu kynout při teple.
- Pečte 10 minut na 250 °C s párou, pak 30 minut na 230 °C.
- Nechte vychladnout na mřížce.
Každý z těchto receptů propojuje tradiční chuť piva s kreativním vařením, ať už sáhnete po tmavém stoutovi nebo po lehkém světlém ležáku. Vyzkoušejte je a objevte nové možnosti, jak si vychutnat pivo nejen ve sklenici, ale i na talíři.