PRÁCE SE SUDY
Sudy skladujte v suchém, chladném prostředí bez slunečního svitu. Ideální teplota skladování je 7 až 13°C. Před naražením necháme sudy ideálně alespoň do druhého dne odpočívat aby pivo při čepování nebylo rozbité a nepěnilo.
Před naražením utřete čistým hadříkem fitting i naražecí adaptér.
PRŮZRAČNÉ SKLO
Sklo musí být vždy dokonale čisté, mokré a předchlazené. Ostřikem musíme vytvořit dokonalou pivní lázeň, po které nám bude pivo do sklenice krásně klouzat. Ostřikem se zároveň sklenice ochladí což je pro chuť a výslednou kvalitu piva také důležité.
Nejlepších výsledů dosahuje při čistění mechanická myčka (spulboy). Myčku udržujte v čistotě a pravidelně ji sanitujte.
Používejte pouze roztoky určené k mytí sklenic (například Šenkýřka). Vyhněte se saponátům a jiným prostředkům s leštidly.
Špatná vodní lázeň na fotografii vlevo
Dobrá vodní lázeň na fotografii vpravo
Pivní sklenice je dobré si předmýt houbičkou a studenou vodou, kdy se zbavíme nečistoty a mastnoty u hrdla půllitru.
JAK SPRÁVNĚ ČEPOVAT
Na hladinku se stranovým kohoutem (nostalgie)
- Srovnáme si pěnu (odpustíme malé množství pěny do odkapávače). Tato pěna může být zoxidovaná, teplá a pivo nemusí být 100%
- Rozčepujeme pivo pod úhlem 45° nejdříve pěnou po skle, tím se vytvoří na dně malé množství pěny, následně kohout razantně otevřeme
- Otevřeme kohout a čepujeme pivo
- S přibývajícím množstvím piva sklenici postupně rovnáme do vodorovné polohy a spolu s pivem pomalu vytahujeme
- Kohout razantně zavřeme
- Hubici kohoutu máme po celou dobu pod pivní pěnou, ta zamezí oxidaci piva vzduchem
- Čepujeme vždy po skle
- Pokud je potřeba pivo dočepovat, vnoříme hubici do pivní pěny a pivo dočepujeme
- Pivo dáme stranou a nenecháme do něho skapávat pivo z kohoutu
Rozčepujeme pivo, kohout pod pěnou, držíme úhel 45° a čepujeme po skle
Dočepujeme pivo, kohout stále pod pěnou, v této fázi kohout razantně zavřeme
PO AKCI
- Jakmile dopijeme sud nebo naše sešlost skončí > odrazíme sud
- Naražečku nasadíme na sanitační adaptér nebo sanitační soudek a všechno pivo co zbylo v pivním vedení vyženeme čistou vodou
(Proplachujeme zhruba dvojnásobným množstvím vody než zbylo piva ve trubkách)
- Naražečku otřeme čistým hadříkem
- Připravíme si pivní vedení na čisté místo pro další akci
- Vypneme bombu s tlačným plynem (vypneme kompresor)
SPRÁVNÝ TLAK DĚLÁ SPRÁVNOU CHUŤ
Jedním z důvodů, proč vám čerstvě natočené pivo tak chutná, je jeho říz. Ten tvoří především oxid uhličitý,
který se v pivu samovolně rozpouští při dokvašování. Aby si pivo říz uchovalo, musí být správně natlakované.
Pro nejlepší chuť a konzistenci piva je ideální směsný hnací plyn N2 a CO2 v poměru 80:20, případně
50:50. Kompresor by naopak měl být na seznamu zakázaných praktik. Pivo při jeho použití rychleji
stárne a kazí se jeho chuť a vůně.
ZÁVADY
Pivo neteče ? |
Je zapnuté chlazení ? Je puštěná bomba s tlačným plynem ? Je spuštěný kompresor ? Výčepní zařízení může být zamrzlé, snižte teplotu. Máte dostatečný tlak v lahvi s tlačným plynem ? Je pivní vedení v pořádku, není poškozené ? Není snížený průtok na kompenzátoru ? Nedošlo vám pivo ? :) |
Pivo pění ? |
Je správně naražený sud ? Nepřisává někde vzduch ? Je správně nastavený tlak ? Běžně používáme 2,5 Bar. Není pivo i zároveň teplé ? Přidejte na výkonu chlazení. Zkontrolujte zda výčepní zařízení je pod proudem. (Vypadlé jističe, vytažené ze zásuvky) |
Padá pěna, pivo nekroužkuje ? |
Správně umýt sklenici studenou vodou. Sklenice musí být čistá a studená. Na mytí byl použit saponát s leštidlem. Sklenice nejsou správně umyté. |
STYLY ČEPOVÁNÍ
-